Trafiksäkerhet


Vår förarutbildning i trafiksäkerhet är en teoretisk och praktisk förarträning enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer för dig som kör tjänstebil eller företagsbil.
​​​​​​​
Vi inleder dagen med trafiksäkerhetsteori innan vi går vidare till den praktiska förarträningen, som består av olika övningar på vår testbana och halkbana.

Det är en heltäckande trafiksäkerhetsutbildning där vi går igenom och övar på precisionsmanövrering, rak inbromsning med reaktionstidsövning, broms med undanmanöver och slutligen halkkörning på vår halkbana. Förarutbildningen i trafiksäkerhet är en halvdagsutbildning och vi avslutar med att sammanfatta dagen innan alla som har deltagit i utbildningen får sina utbildningsbevis.

Utbildningen kan med fördel kombineras med utbildning i Sparsam körning till en komplett heldagsutbildning i Trafikssäkerhet & Sparsam körning.

Så går det till

Den inledande trafiksäkerhetsteorin anpassas efter er bilpolicy men innehåller bland annat:
  • Diskussion kring deltagarnas erfarenheter i trafiken
  • Riskfaktorer i trafikmiljön samt åtgärder för riskminimering, hastighetens betydelse, trötthet och distraktioner i trafiken
  • Lastsäkring och överlast
  • Däckkunskap och väglagets betydelse
  • Fordons tekniska säkerhetssystem
  • Genomgång av aktuell olycksstatistik och hur man ska agera vid en olycka eller ankomst till en olycksplats.
 
Precisionsmanövrering (lågfartsmanövrering)
Syfte: Att lära sig manövrera fordonet i trånga utrymmen på ett säkert sätt via
såväl in- som utvändiga backspeglar samt övrig teknisk säkerhetsutrustning.
 
Rak inbromsning med reaktionstidsövning
Syfte: Att bli medveten om fartens påverkan på bromssträckan på det för dagen aktuella underlaget och att bromsa på ett korrekt sätt vid en paniksituation.
 
Broms med undanmanöver
Syfte: Att sitta, titta och styra rätt samt att få kunskap i hur en modern bil uppträder vid en kraftig manöver på det för dagen aktuella underlaget. Bli medveten om hur du reagerar och handlar i en besvärlig trafiksituation samt lär dig att förstå fartens betydelse för trafiksäkerheten och att använda bilens moderna säkerhetssystem korrekt.
 
Halkkörning på halkbana
Syfte: Att sitta, titta och styra rätt samt att få kunskap i hur en modern bil uppträder vid en kraftig manöver på halt underlag som simuleras på vår halkbana. Bli medveten om hur du reagerar och handlar i en besvärlig trafiksituation på vinterväglag.

Trafiksäkerhet


Tid: 8.15–12.30 eller 12.45-16.30
Antal deltagare: 8-16 deltagare.  Vid fler deltagare än 16 kontakta oss för mer information.
Bilar: Vi använder bilar ur Toyotas modellprogram vid utbildning på Trosta Park (Stockholm), vid övriga orter använder vi deltagarnas egna bilar.
Orter: Stockholm/Arlanda
och Ring Knutstorp​​​​​​​
Övrigt: Utbildningen kan special-anpassas efter era behov, kontakta oss för mera information.
Bokning: Kontakta oss under fliken "Boka förarutbildning"