Vinterkörning


Att kunna köra säkert när det är fint väder och perfekta förhållanden är en sak, men att göra det på istäckta vägar när vintern är i full gång är en annan. Därför har vi utvecklat en förarträning i vinterkörning där våra utbildningsdeltagare får öva halkkörning på sjöis som hålls i Åre. Om du och dina anställda vill ha boende och konferens i samband med förarutbildningen kan vi även erbjuda det, hör gärna av dig till oss med era önskemål så skräddarsyr vi upplevelsen efter det.

Vår förarutbildning i vinterkörning är en teoretisk och praktisk förarträning enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer för dig som kör tjänstebil eller företagsbil. Förarutbildningen är en heldagsutbildning och inleds med trafiksäkerhetsteori innan det är dags för de praktiska delarna av förarträningen.

Efter den sista övningen sammanfattar vi dagen tillsammans innan alla utbildningsdeltagare får utbildningsbevis. 

Så går det till

Den inledande trafiksäkerhetsteorin anpassas efter er bilpolicy men innehåller bland annat:
  • Diskussion kring deltagarnas erfarenheter i trafiken
  • Riskfaktorer i trafikmiljön samt åtgärder för riskminimering, hastighetens betydelse, trötthet och distraktioner i trafiken
  • Lastsäkring och överlast
  • Däckkunskap och väglagets betydelse
  • Fordons tekniska säkerhetssystem
  • Genomgång av aktuell olycksstatistik och hur man ska agera vid en olycka eller ankomst till en olycksplats.
 
Rak inbromsning med reaktionstidsövning
Syfte: Att bli medveten om fartens påverkan på bromssträckan på snö och is och att bromsa på ett korrekt sätt vid en paniksituation.
 
Broms med undanmanöver
Syfte: Att sitta, titta och styra rätt samt att få kunskap i hur en modern bil uppträder vid en kraftig manöver på snö och is. Bli medveten om hur du reagerar och handlar i en besvärlig trafiksituation samt lär dig att förstå fartens betydelse för trafiksäkerheten och att använda bilens moderna säkerhetssystem korrekt.
 
Slalomkörning
Syfte: Att prova på och få kunskap om fördelar och begränsningar med stabiliseringssystem i moderna bilar i vår slalombana.
 
Cirkelbana
Syfte: Att prova på och få kunskap om hur man hanterar bilen på halt underlag i en kontrollerad överstyrning
 
Handlingsbana/mängdträning
Syfte: Att sitta, titta och styra rätt samt att få kunskap i hur en modern bil uppträder på snö och is. Bli medveten om hur du reagerar och handlar i en besvärlig trafiksituation på vinterväglag med både understyrning och överstyrning runt vår handlingsbana.

Vinterkörning


Tid: 8.15–16.30
Antal deltagare: 8-16 deltagare. Vid fler deltagare än 16 kontakta oss för mer information
Bilar: Vi använder bilar ur Toyotas modellprogram
Orter: Åre 
Övrigt: Lunch ingår. I Åre kan vi även erbjuda boende och konferensmöjligheter i samband med utbildningen. Utbildningen kan specialanpassas efter era behov, kontakta oss för mera information
Bokning: Kontakta oss under fliken "Boka förarutbildning"