Trafiksäkerhet och Sparsam körning


Vår förarutbildning i trafiksäkerhet och sparsam körning är vår mest kompletta och bokade utbildning och består av teoretisk och praktisk förarträning enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer för dig som kör tjänstebil eller företagsbil.

Vi inleder förarutbildningen med en trafiksäkerhetsteori innan vi går vidare till sparsam körning i både teori och praktik. Efter det är det dags för lunch innan våra instruktörer tar er vidare till den praktiska delen av trafiksäkerhetsutbildningen som består av olika övningar på vår testbana och halkbana. ​​Det är en heltäckande trafiksäkerhetsutbildning där vi täcker precisionsmanövrering, rak inbromsning med reaktionstidsövning, broms med undanmanöver och slutligen halkkörning på vår halkbana.

Förarutbildningen i trafiksäkerhet och sparsam körning är en heldagsutbildning och vi avslutar med att sammanfatta dagen innan alla som har deltagit i utbildningen får sina utbildningsbevis.

Så går det till

Den inledande trafiksäkerhetsteorin anpassas efter er bilpolicy men innehåller bland annat:
  • Diskussion kring deltagarnas erfarenheter i trafiken
  • Riskfaktorer i trafikmiljön samt åtgärder för riskminimering, hastighetens betydelse, trötthet och distraktioner i trafiken
  • Lastsäkring och överlast
  • Däckkunskap och väglagets betydelse
  • Fordons tekniska säkerhetssystem
  • Genomgång av aktuell olycksstatistik och hur man ska agera vid en olycka eller ankomst till en olycksplats.
 
Sparsam Körning, teori                                            
Syfte: Vi diskuterar tillsammans trafikens påverkan på miljön, hur du kan köra sparsamt men ändå effektivt genom eco-driving, vi ger tips och råd på hur sparsam körning i vardagen kan gå till och vi diskuterar också framtidens hybrid- och elbil både när det gäller körning och användandet.

Sparsam körning, praktisk
Syfte: Att visa hur du som förare med ett ändrat körsätt kan få 10-20% bränslereduktion och en minskad miljöpåverkan utan att förlora någon tid eller hastighet.
 
Precisionsmanövrering (lågfartsmanövrering)
Syfte: Att lära sig manövrera fordonet i trånga utrymmen på ett säkert sätt via
såväl in- som utvändiga backspeglar samt övrig teknisk säkerhetsutrustning.
 
Rak inbromsning med reaktionstidsövning
Syfte: Att bli medveten om fartens påverkan på bromssträckan på det för dagen aktuella underlaget och att bromsa på ett korrekt sätt vid en paniksituation.
 
Broms med undanmanöver
Syfte: Att sitta, titta och styra rätt samt att få kunskap i hur en modern bil uppträder vid en kraftig manöver på det för dagen aktuella underlaget. Bli medveten om hur du reagerar och handlar i en besvärlig trafiksituation samt lär dig att förstå fartens betydelse för trafiksäkerheten och att använda bilens moderna säkerhetssystem korrekt.
 
Halkkörning på halkbana
Syfte: Att sitta, titta och styra rätt samt att få kunskap i hur en modern bil uppträder vid en kraftig manöver på halt underlag som simuleras på vår halkbana. Bli medveten om hur du reagerar och handlar i en besvärlig trafiksituation på vinterväglag.

Trafiksäkerhet & Sparsam körning


Tid: 8.15–16.30
Antal deltagare: 8-16 deltagare. Vid bokning av enstaka deltagare kan dessa bokas in på några av våra öppna dagar. Vid fler deltagare än 16 kontakta oss för mer information.
Bilar: Vi använder bilar ur Toyotas modellprogram vid utbildning på Trosta Park (Stockholm), vid övriga orter använder vi deltagarnas egna bilar.
Orter: Stockholm/Arlanda
och Ring Knutstorp

Övrigt: Lunch ingår. Utbildningen kan special-anpassas efter era behov, kontakta oss för mera information.
Bokning: Kontakta oss under fliken "Boka förarutbildning"
​​​​​​​